dimarts, 22 d’octubre del 2013

Vídeo al Parlament Europeu contra els feminicidis a Llatinoamèrica i la UE


El Feminicidi és la forma més extrema de violència contra les dones. Les xarxes de la societat civil europees CIFCA i Grup Sud i la Fundació Heinrich Böll han llançat avui al Parlament Europeu una campanya que té per objectiu visibilitzar aquest fenomen tant a Europa com a Amèrica Llatina i acabar amb la impunitat que ho fomenta.
El primer pas d'aquesta campanya ha estat la realització d'un vídeo en el qual participen diferents eurodiputats i eurodiputades, representants de la societat civil i persones dels dos continents. En ell es defineix el fenomen del Feminicidi i les seves característiques, fent èmfasis sobre la dramàtica situació actual i destacant l'important rol que tenen els governs, tant de Europa com d'Amèrica Llatina, quant al respecte i la ratificació dels tractats i convencions internacionals que protegeixen els drets de les dones.

El vídeo “Visibilitzant el Feminicidi a Europa i Amèrica Llatina”, presentat el passat 16 d'octubre, ha comptat amb la participació, entre uns altres, de Mikael Gustafsson, eurodiputat del Grup Confederal de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica; Cécile Gréboval, Secretària General del Lobby Europeu de Dones i Gustavo Hernández, de la Xarxa d'Organitzacions de la Societat Civil Llatinoamericana de Promoció al Desenvolupament (ALOP). Al llançament de la campanya han assistit els eurodiputats Raúl Romeva i Ska Keller del Grup dels Verdes/Aliança Lliure Europea; Marc Tarabella del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i la Directora de l'Oficina de l'ONU Dones en « En molts països el Feminicidi és acceptat, justificat i tolerat »

L'ONU, en la seva Comissió sobre la Condició de la Dona, reconeix el fenomen del Feminicidi i flama als governs a promoure polítiques adequades i a posar fi a la impunitat. Dagmar Schumacher, directora de l'oficina d'aquesta organització a Brussel·les, va recordar durant l'esdeveniment que segons un informe recent de la Relatora especial de l'ONU sobre violència contra la dona, la prevalença de morts relacionades amb la violència de gènere aconsegueix proporcions alarmants.

Marc Tarabella (S&D), per la seva banda, va fer una trucada als països europeus al fet que ratifiquin el Conveni d'Istanbul, el primer instrument vinculant en matèria de Prevenció i Lluita contra la Violència contra les Dones i la Violència de Gènere, signat a Istanbul en 2011.

Amèrica Llatina té cinc dels dotze països amb la taxa més alta de Feminicidi. A Guatemala, 658 dones van ser assassinades durant el 2012. A Colòmbia, durant el 2011, 52 dones al dia van ser víctimes de violència sexual, un crim en augment enfront del 2010 i que roman en la impunitat. A Europa, solament a Itàlia, durant el 2012, 137 dones van ser assassinades, més de la meitat a les mans de les seves parelles. Encara que és principalment en l'esfera domèstica on es cometen els assassinats de dones, hi ha moltes raons i contextos perquè això succeeixi: “A Mèxic per exemple, el narcotràfic i la lluita contra el crim organitzat atempten contra la seva seguretat”, ha explicat Ska Keller, diputada europea del partit dels Verds.

Acabar amb la impunitat i assumir responsabilitats El continu augment del Feminicidi en la major part d'Amèrica Llatina i la impossibilitat de reduir-ho a Europa evidencien el fracàs dels Estats en el compliment del seu deure prevenir i eradicar aquesta forma extrema de violència contra les dones.

En aquest context, dos membres de l'Assemblea Parlamentària Unió Europea i Amèrica Llatina (EuroLat), Gloria Flores, parlamentària Andina i Raül Romeva i Rueda, membre del Parlament Europeu, han iniciat l'elaboració d'una resolució sobre Feminicidi a Europa i Amèrica.
La campanya llançada el 16 d'octubre al Parlament Europeu impulsarà aquesta resolució, que encara que no sigui vinculant, és una oportunitat per generar un espai d'articulació i debat entre societat civil i els Estats, que impacti sobre la voluntat política i la sensibilització dels d'els qui prenen polítiques públiques. Especialment, es busca incidir sobre els i les representants de l'Assemblea Parlamentària EuroLat i a través d'ells sobre els governs.

Aquesta iniciativa és recolzada per altres organitzacions europees com ALOP, Amnistia Internacional, APROVED, Lobby Europeu de Dones i OIDHACO. El vídeo es pot trobar en les següents pàgines web: www.gruposur.org, www.cifca.org, www.boell.eu. ALOP - AMNISTÍA INTERNACIONAL - APRODEV- CIFCA - FUNDACIÓN HEINRICH BÖLL - GRUPO SUR - OIDHACO.