divendres, 23 de maig del 2014

Grans dones darrere de grans homes?

Per: Omaira Beltrán

No hi pot haver democràcia europea moderna sense igualtat de gènere! Aquest és un dels eslògans utilitzats per la plataforma europea Parity Democracy, que promou campanyes per defensar la paritat política a Europa, com ara la proposta 50/50, que també compta amb el suport de l'European womens’s Lobb, la gran organització que coordina associacions de dones de la UE per promoure aliances sobre la paritat. Actualment, menys del 35% dels eurodiputats són dones.


Per tractar aquesta desigualtat, el passat 4 d'abril del 2014 es va celebrar a Brussel·les el seminari titulat Women and the elections: Will this time be different?, on es va reflexionar sobre temes importants al voltant de la igualtat de gènere i de la representació equitativa de dones i homes en la vida política. Al debat hi van participar científics, polítics i periodistes de tot el continent i les conclusions a les quals van arribar confirmen que encara queda molta feina si pretenem assolir l’equitat en la representació política europea.


Malgrat que alguns partits catalans han presentat dones a les seves llistes, cap ni una és al capdavant, com és el cas de la candidatura dels Verds/ALE, que presenten l’eurodiputada Ska Keller al capdavant de la formació. En canvi, i en contrast amb les nostres entitats polítiques, entre els moviments gestats per la societat civil catalana, com en el cas del 10J i de l'ANC, sí que es percep un lideratge important de la dona. Muriel Casals o Carme Forcadell en són dos exemples rellevants. Però és evident que la presència femenina al capdavant del món polític al nostre país encara és lluny dels hàbits europeus. De moment, a Catalunya, encara hi ha moltes dones que treballen a l’ombra de grans homes.