dilluns, 23 de febrer del 2015

Precarietat Laboral femenina a Hollywood i a tot arreu



Hem de esperar a que ho reivindiqui una famosa perquè tothom, en aquest cas 'totadona' ho vegi clar: "Ja és hora que tinguem igualtat de salaris d'una vegada per sempre i igualtat de drets per a les dones als Estats Units de Amèrica", va ser el que ha dit Patricia Arquette, qui ahir va aconseguir el seu primer Oscar com a millor actriu de repartiment pel seu paper en Boyhood. I en aquest escenari de glamur va cridar una gran veritat. No hi ha igualtat de gèneres en la gran pantalla, ho deixava caure aprofitant el dia de la igualtat salarial.  Però això no és novetat i just la setmana passada en el diari ARA es publicava una notícia en la qual s'explicava que una dona ha de treballar 11 anys i mig més que un home per cobrar la mateixa pensió.

Segons un informe publicat el passat dilluns per la UGT assegura que per cobrar una pensió de la mateixa quantitat, una dona necessita treballar 11 anys i mig més que un home en una feina del mateix valor. Les treballadores van cobrar poc més de 19.500 euros de mitjana anual, 6.144 euros menys que els homes, que en van cobrar 25.682. 

El sindicat UGT ha publicat aquest informe amb motiu del Dia Europeu per la Igualtat Salarial, que se celebra el 22 de febrer. L'estudi s'ha elaborat amb les dades de l'última Enquesta Anual d'Estructura Salarial de 2012. Per altra banda, si es contrasten les xifres espanyoles amb les de la resta de països europeus i se n'observa l'evolució des de l'any 2002, l'esquerda salarial s'ha anat eixamplant a l'Estat progressivament des del 2002 i, sobretot, a partir del 2007 amb la crisi econòmica. Per contra, la tendència del conjunt de la Unió Europea és a disminuir moderadament. El 2013, la mitjana dels 28 països europeus era del 16,4%, segons dades de l'oficina d'estadística de la Comissió Europea, Eurostat. 

Pel sindicat, l'absència de polítiques d'igualtat i la falta de vigilància del compliment de la llei que prohibeix aquests tipus de discriminació" en són les principals causes. 

Durant els anys analitzats, entre 2008 i 2012, la bretxa salarial va ampliar-se en tots els sectors d'activitat, especialment l'educatiu i el sanitari (un 7,65% i un 6,02%, respectivament).