dimecres, 15 de juliol del 2015

L'ICD i la Universitat de Barcelona potencian la perspectiva de gènere en el coneixement


La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, han signat el passat 2 de juliol un conveni marc de col·laboració per al desenvolupament d’activitats conjuntes que impulsin a la inclusió de la perspectiva de gènere en el coneixement.

El conveni potenciarà les relacions acadèmiques i científiques; les activitats docents; l’intercanvi d’informació, publicacions i materials; la investigació, els estudis i els projectes d’interès comú, i la seva divulgació, entre altres.

Enguany, l’ICD també ha signat un conveni específic amb el Grup de recerca consolidat de creació i pensament de les dones, que aglutina tres grups investigadors de la UB: es tracta del Centre dona i literatura, el Seminari filosofia i gènere, i Tàcita Muta (Grup d'Estudis de Dones i Gènere a l'Antiguitat). A través d’aquest conveni l’ICD dóna suport a iniciatives com Lletra de dona, un repositori de ressenyes d’obres de literatura i pensament escrites per dones, el Congrés «Pensar Europa. Les filòsofes i els seus mestres», seminaris sobre les nenes i la violència, les Primaveres arendtianes, el Laboratori de Tesi, o Taula de poetes (off-festival Barcelona Poesia).

Per altra banda, l'Observatori d’Igualtat de la UB col·labora amb l’ICD amb la divulgació del servei d’atenció a adones en situació de violència masclista 900900120.

L’ICD també té signats convenis marc i/o específics amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Facultat de Dret de Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, i properament en signarà amb la Universitat de Lleida. 

Aquest conveni dóna compliment al Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya, que determina que cal avançar en el reconeixement de les aportacions de les dones a tots els àmbits de la societat i garantir la presència i la veu de les dones en el procés de construcció d’un model de societat equitativa on les capacitats i habilitats, tant dels homes com de les dones, siguin reconegudes com a necessàries i valuoses per a tota la ciutadania.