dimarts, 28 de juliol del 2015

Lolita Bosch. Quan la teva casa es el lloc on migres



Lolita Bosch, catalano-mexicana, és novel·lista, activista per la pau de Mèxic, dirigeix el portal Nuestra Aparente Rendición i investiga les relacions entre la literatura i la pau, projecte que va explicar el passat 16 de Juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya en el Curs d'Estiu Periodisme i Comunicació Intercultural realitzat per l'Associació Intercultural Llatins per Catalunya.
En aquesta petita entrevista resumeix el que ha anat atresorant al llarg de la seva vida, que com la de moltes dones que migren, fan del país on arriben la seva casa, tal com li va passar a Lolita quan va arribar a Mèxic. 

O. Des de quan i perquè ets vas a viure a Mèxic?
L. Vaig anar a viure a Mèxic al principi dels anys 90. Vaig triar Mèxic per una qüestió purament literària i, en arribar-hi, m'hi vaig sentir a casa. Havia viscut a altres llocs del món i mai no m'havia passat. I ara, més de vint anys després, segueixo pensant que vaig arribar, finalment, a casa.
O.Quin avantatge tan a nivell personal com a professional tens al tenir aquestes dues nacionalitats?
L. En tinc tres! Jo sempre he viscut fora i m'agrada veure el món des de tots els llocs possibles. Em permet entendre moltes coses i aprendre constantment. M'agrada, que el món es faci gran.
O. Explica'ns en que consisteix el projecte de 'Bordar por la paz'?
L. Bordar por la paz és un projecte que es va començar ara fa uns cinc anys. Homes i dones (tot i que gairebé tot són dones) d'arreu de Mèxic, i ara ja del món, seiem a les places públiques a brodar els noms dels nostres assassinats en vermell, els nostres desapareguts en verd i les víctimes de la violència de gènere en rosa. Ara ja també brodem noms de persones relacionades amb el narco que ens demanen que deixem els seus noms escrits perquè temen que els mataran. I els brodem en color blau. Aquesta activitat es fa a Barcelona i a Madrid un cop al mes. I es fa, també, a altres països i per situacions puntuals extremes. Per exemple, els assassinats dels estudiants a Kenia o el segrest de 200 dones a mans de Boko Haram.
O. Parla'ns sobre els teus tallers de creació i pensament literari
L. Els tallers de creació i pensament fa uns anys que duren i es van arrelant a Barcelona. Són grups reduïts, rigorosos i molt engrescadors que volen seguir el procés d'escriptura dels alumnes de manera individual, d'acord amb un ordre que té tot a veure amb l'ordre natural de l'escriptura. Jo aprenc molt i els alumnes i les alumnes també. Formen part d'una tesi que estic escrivint per un Doctorat en Filosofia i que busca eines literàries per empoderar les víctimes del narcotràfic (sobre tot, els familiars de les víctimes de desaparició forçada). Veniu, no us en penedireu!


Foto feta el passat 16 de Juliol al Col·legi de Periodistes de Catalunya
Entrevista realitzada per Omaira Beltrán