dimecres, 12 de novembre del 2014

Novembre de Creadores Escèniques: Projecte Vaca


La Mostra de Creadores Escèniques NOVEMBRE VACA, que organitza l'Associació de Creadores Escèniques Projecte Vaca, està enguany d'aniversari, tot commemorant els seus 15 anys fent d'aparador de les propostes creatives i artístiques fetes per dones que, en el decurs d'aquests anys, han superat les cent-cinquanta, posicionant-se així com a referent en la reivindicació de la producció teatral femenina. Per aquest motiu, la Mostra d'aquest any arriba farcida de propostes arriscades, innovadores i, fins i tot, transgressores, per tal de no deixar indiferent a ningú.

D'una banda, el programa Novembre Vaca ofereix el resultat, en escena, de dos diferents processos d'experimentació creativa i escènica, que fomenten la participació i l'interès cap al procés creatiu en la seva totalitat. Una d'aquestes propostes és TRANSFORMER 2014: Ocupar el Món, on les creadores participants plantegen una suggerent posada en escena després d'haver treballar intensament en la dramatúrgia, la interpretació i la direcció a l'entorn de la dona i de la seva transformació en el món actual.

De l'altra, INSTANTEATRE, presenta un potent Fet Teatral Singular a partir de l'experiència renovada del Happening, on totes les obres resultats es preparen i es mostren al públic durant un sol dia, sota la inspiració de l'obra i la figura recentment desapareguda de l'Ana María Moix. L'INSTANTEATRE també és el paraigua que aixopluga altres dues propostes, totes vinculades al reconeixement i reflexió de l'obra de l'escriptora i que són: El Còctel Ana María Moix, un espectacle creat a l'entorn d'alguns dels seus texts i la conferència-debat sobre el Happening: Significació històrica i evolució fins els nostres dies.

En la línia de l'experimentació teatral també s'exhibirà MMM MedeaMaterialMedea, una peça que sobrepassa els límits del mite grec i ofereix una visió molt més transgressora i original.

També s'hi han programat obres que, tot i semblar de format més clàssic, l'abordatge de la seva temàtica i posada en escena les revelen d'un enorme atreviment. És el cas de No es país para negras, on una actriu d'arrels africanes protagonitza un viatge més enllà de la seva identitat a la recerca del seu lloc a la nostra societat. Un altre plat fort és El Contraverí de Rosa-Victòria Gras que, per primer cop, permetrà gaudir, dalt d'un escenari, d'un espectacle basat en texts de l'escriptora i poetessa.

La quinzena Mostra Novembre Vaca finalitzarà, com és tradicional, amb l'espectacle fet per totes les sòcies VACABARET, una proposta desenfadada, on la finalitat és incitar i seduir al públic a través de cadascuna de les arts (escèniques) que es mouran entre el radicalisme més encisador i la provocació més addictiva.

Projecte Vaca

El tret comú i diferencial de totes aquestes propostes que presenta Projecte Vaca és el de visibilitzar la creació escènica produïda per les més de 30 creadores entre actrius, directores, tècniques, escenògrafes, ballarines i músiques que conformen aquest projecte i que durant tot el mes de novembre podran mostrar el seu talent escènic alhora que reivindicar i consolidar la seva posició en la creació artística dins del panorama teatral català.

Projecte VACA és una associació de creadores escèniques constituïda l'any 1998 amb voluntat de potenciar la incidència de les dones creadores en tots els nivells del sector professional, duent a terme una tasca permanent d'investigació, experimentació i producció en l'àmbit de la creació escènica. L'objectiu del projecte passa per estimular l'estudi i promoció de treballs fets per dones en el teatre, acollint les iniciatives creatives plantejades per les dones vinculades a Projecte VACA i apostant pel treball col·lectiu. D'aquesta manera, són capaces de generar projectes de creació contemporània independent, comprometent-se amb la creació escènica de qualitat. Aquesta forma de constituir-se, permet articular noves xarxes d'intercanvi i comunicació amb les diverses formes i disciplines artístiques.

Les principals línies d'actuació en les quals l'associació inverteix els seus esforços són la formació de les sòcies, proposant espais d'investigació i col·laborant amb intercanvis de propostes de naturalesa similar. D'altra banda, es posa especial atenció en aquells projectes amb un alt component social que volen apropar les dones en risc d'exclusió o que promouen la presència de dones en el procés de creació teatral. Finalment, es centra la feina en la difusió de la producció pròpia de les membres del col·lectiu impulsant iniciatives d'exhibició i participació com taules rodones, tallers, seminaris i espectacles que l'associació va organitzant en propostes com és el cas de Novembre Vaca i Primavera Vaca.

Enguany, Projecte Vaca és una de les companyies residents de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.

ProgramaNovembreVaca