divendres, 20 de març del 2015

Jornades ‘Amèrica és femeni'





Dimarts 24 i dimecres 25 de març Casa Amèrica Catalunya serà escenari de dues noves sessions de les Jornades Amèrica és femení, en les quals hi intervindran l’alcaldessa de Santiago de Xile, Carolina Tohá; l’activista salvadorenca dels drets de la dona, Morena Herrera, i l’advocada peruana i impulsora del lideratge de la dona, Cecilia Flores.

Les Jornades Amèrica és femení compten amb la participació de dones rellevants de la comunitat iberoamericana de nacions que exposen la seva perspectiva i experiència sobre temes d'interès global, local i social.

Les primeres sessions d’aquestes jornades es van dur a terme a finals de gener. El dimarts 27 de gener van intervenir l’etnòloga i escriptora cubana Natalia Bolívar i la seva filla, també escriptora, Natalia del Río Bolívar. Totes dues van oferir el seu punt de vista, com a ciutadanes cubanes, del nou escenari obert arran la represa de relacions diplomàtiques entre el seu país i els Estats Units d’Amèrica (EUA), en la sessió L’efecte desglaç a Cuba.

Dos dies desprès, va ser el torn de Cristina Jiménez, dirigent d’United We Dream, l'organització més poderosa dels EUA en defensa dels milions d'indocumentats que hi ha al país. Aquesta jove equatoriana de 30 anys resident a Nova York, líder emergent de la comunitat llatina, va protagonitzar la sessió titulada Els (in)documentats d'Obama. Jiménez va detallar a l’auditori com en els darrers anys han aconseguit arrencar millores substancials per a la situació dels sense papers als EUA, un assumpte –va advertir– que serà cabdals en les eleccions presidencials de l’any que ve en què el vot llatí pot ser decisiu.

L'ascendència de la dona llatinoamericana
Les Jornades Amèrica és femení pretenen retratar una realitat, sovint desconeguda, però inqüestionable: la rellevància creixent de la dona llatinoamericana en els àmbits social, cultural, empresarial i polític.

L’any 1927 les uruguaianes van aconseguir el dret a vot. Van ser les primeres en assolir-lo a l’Amèrica Llatina. Des d’aleshores ençà, les dones llatinoamericanes han anat aconseguint quotes d'influència i de poder -hores d'ara hi ha tres dones presidentes- ocupant llocs clau en la presa de decisions en un procés que s'ha accelerat de forma significativa en les darreres dues dècades.

Organitza: Casa Amèrica Catalunya.

Patrocina: Diputació de Barcelona; Àrea Metropolitana de Barcelona

PROGRAMA DE LES PRÒXIMES SESSIONS

Dimarts 24 de març. 17:00h
El punt de vista d’una política. Amb Carolina Tohá

Nascuda a Xile al 1965, Carolina Tohá és l’intendenta (alcaldessa) de la capital xilena des de l’any 2012, quan en va resultar elegida després d’exercir com a diputada nacional durant dues legislatures.

Tohá, d’ascendència catalana (el seu avi patern era un lleidetà que va fundar el Centre República Espanyol a la ciutat xilena de Ñuble) és filla de José Tohà, Ministre de l’Interior en el govern de Salvador Allende, que va perdre la vida al 1974 a causa del cop d’estat de Pinochet. Aquest fet va obligar la família de Carolina Tohá a exiliar-se a Mèxic durant cinc anys.

Carolina Tohá va iniciar la seva carrera política al 1988, essent una de les fundadores del Partit per la Democràcia (PPD) al costat, entre d’altres, de l’expresident Ricardo Lagos. També va ser Ministra d’Estat durant el primer govern de Michelle Bachelet.

Presenta la sessió Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona.

Dimecres 25 de març. 19:00h
Les perspectives d’una activista i d’una professional d’èxit. Amb Morena Herrera i Cecilia Flores

Militant de la pau i lluitadora pels drets socials, Morena Herrera (El Salvador 1960), antiga guerrillera delFrente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, és a hores d’ara una líder del moviment en defensa dels drets de les dones al seu país, especialment pel que fa a la lluita per a la despenalització de l’avortament.

Cecilia Flores (Perú 1965) és advocada especialista en Dret Corporatiu i Sòcioambiental amb una dilatada trajectòria en empreses multinacionals amb experiència en polítiques públiques També es co-autora del llibre 51 peruanes a Espanya: testimonis d’èxit, fruit d’una iniciativa seva: el Fòrum sobre Dona i Lideratge.

NOTA: Totes les sessions es celebraran a la seu de Casa Amèrica Catalunya, al carrer Còrsega, 299. Entresòl. Barcelona.