dimecres, 3 de juny del 2015

Nigèria: primer país africà que converteix en delicte la Mutilació Genital Femenina



Nigèria ha fet el pas històric de declarar il·legal la pràctica de la mutilació genital femenina (FGM - Female Genital Mutilation), el moviment d'activistes ho descriuen com una gran notícia.

El govern ha introduït una nova llei federal que prohibeix la pràctica. El president sortint, Goodluck Jonathan, va signar la prohibició en la llei com un dels seus últims actes com a capdavanter. Va ser derrotat en les eleccions presidencials de Nigèria al març per Muhammadu Buhari, qui va fer jurament del seu càrrec el divendres. La llei, que va ser aprovada pel Senat el 5 de maig, també prohibeix als homes abandonin a les seves esposes o fills sense el suport econòmic.

Al voltant d'una quarta part de les dones nigerianes han sofert FGM - que pot causar infertilitat, mort materna, les infeccions i la pèrdua del plaure sexual - d'acord a les dades de 2014 de l'ONU. La pràctica ja va ser prohibit en alguns estats, però ara es va prohibir en tot el país.




D'acord al Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) i una extensa anàlisi de l'any 2013, més de 125 milions de nenes i dones han sofert algun tipus de Mutilació Genital Femenina. La major concentració d'elles se situa a Àfrica ja que solament dos països no pertanyen a aquest continent.

La Mutilació Genital Femenina o circumcisió femenina és un procediment mitjançant el qual els òrgans genitals externs de les dones són total o parcialment remoguts o en defecte d'això alterada la seva morfologia sense cap benefici mèdic. De fet no estan documentats casos on això hagi portat algun tipus de benefici a la salut sent un terrible menyscapte als Drets Humans de les dones.

Per això, quan el president de Nigèria Jonathan Goodluck, va subscriure un projecte de llei on se situa la Mutilació Genital Femenina com a delicte per estar tipificat com a tal i va anar més enllà inclusivament ja que prohibeix l'expulsió de la llar i la falta de manutenció o abandó cap als fills i el cònjuge ampliant la prohibició a altres pràctiques tribals que inclouen la violència de gènere, és correcte albirar que és un gran avanç.

Nigèria és un país amb molta densitat de població, de fet gairebé 20 milions de les nenes i dones mutilades resideixen en aquest país. Molta gent involucrada en aquest projecte s'anima a afirmar que aquest primer pas serà generador d'una àmplia adhesió per part d'altres països africans.

Els països que tenen major quantitat de nenes i dones lacerades per aquesta pràctica són: Guinea; Egipte; Djibouti i Somalía. Molts van ser els esforços de diverses entitats internacionals per eradicar aquesta violenta i tradicional costum però la veritat és que roman i amb força. I això és així donat el fort arrelament que aquests costums tenen en la societat. Aquestes són increïblement acceptades en determinats països com per exemple Egipte, ja que un alt percentual de dones sofreixen aquesta pràctica i la meitat d'elles està d'acord per ser fruit d'una ancestral tradició

Per això és tan important que les autoritats i la comunitat tota, fins i tot la internacional s'involucri profundament per així prendre consciència de la necessitat que tenen les dones de ser protegides per llei.