El 31 d’octubre de l’any 2000 el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 1325 on, per primera vegada, es reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i la importància de la seva participació en els processos de pau. Amb motiu dels 15 anys de l’aplicació d’aquesta resolució i coincidint amb la cimera de les Nacions Unides que se celebra aquest octubre a Nova York, l’Agència Catalana de Cooperació posa en marxa la campanya de sensibilització “#DONAVEU1325”
La campanya dóna a conèixer la Resolució 1325, que posa de manifest la importància de crear una agenda internacional pública sobre dones, pau i seguretat; i promou les dones com a agents actius de pau, amb veu i agenda pròpies, i no només com a víctimes.
Aquesta iniciativa s’emmarca en el nou Pla director de la cooperació 2015-2018, que estableix una cooperació basada en drets, que atengui les desigualtats de gènere i s’orienti a la promoció i garantia dels drets humans de les dones, amb especial atenció a la construcció de pau.
De fet, el Pla aposta per situar els drets humans de les dones com un dels elements distintius de la cooperació catalana.
Tot i que durant aquests 15 anys s’han fet avenços, la reiterada vulneració dels drets humans de les dones i les nenes en situacions de violència i conflicte armat requereix l’acció de tota la comunitat internacional, així com l’aplicació de mesures específiques de protecció, en compliment i aplicació de les lleis i acords internacionals.
Des de l’Agència Catalana de Cooperació hem creat la plataforma web www.donaveu1325.cat on posem a disposició un conjunt de continguts amb els que volem donar visibilitat i posar en valor el rol de les dones en els conflictes armats i conscienciar de l’impacte que les guerres generen en les dones, les nenes i els infants. La plataforma inclou testimonis de quatre dones defensores de drets humans amb experiència en conflictes armats i amb processos de construcció de pau: Bakira Hasecic, de Bòsnia i Herzegovina; Caddy Adzuba, de la República Democràtica del Congo; Luz Méndez Gutiérrez, de Guatemala; i María Eugenia Cruz, de Colòmbia.
La campanya #DONAVEU1325 té la voluntat d’incentivar el debat sobre la situació actual de les dones en situacions de conflictes armats i implicar la ciutadania en la difusió de la 1325, a través de les xarxes socials, per continuar progressant en el camí de la igualtat i la justícia.
Mes info a www.donaveu1325.cat