dimecres, 4 de novembre del 2015

#DonaVeu1325

El 31 d’octubre de l’any 2000 el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 1325 on, per primera vegada, es reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i la importància de la seva participació en els processos de pau. Amb motiu dels 15 anys de l’aplicació d’aquesta resolució i coincidint amb la cimera de les Nacions Unides que se celebra aquest octubre a Nova York, l’Agència Catalana de Cooperació posa en marxa la campanya de sensibilització “#DONAVEU1325”
20151013_DONAVEU1325

La campanya dóna a conèixer la Resolució 1325, que posa de manifest la importància de crear una agenda internacional pública sobre dones, pau i seguretat; i promou les dones com a agents actius de pau, amb veu i agenda pròpies, i no només com a víctimes. 

Aquesta iniciativa s’emmarca en el nou Pla director de la cooperació 2015-2018, que estableix una cooperació basada en drets, que atengui les desigualtats de gènere i s’orienti a la promoció i garantia dels drets humans de les dones, amb especial atenció a la construcció de pau.
De fet, el Pla aposta per situar els drets humans de les dones com un dels elements distintius de la cooperació catalana.

Tot i que durant aquests 15 anys s’han fet avenços, la reiterada vulneració dels drets humans de les dones i les nenes en situacions de violència i conflicte armat requereix l’acció de tota la comunitat internacional, així com l’aplicació de mesures específiques de protecció, en compliment i aplicació de les lleis i acords internacionals. 

Des de l’Agència Catalana de Cooperació hem creat la plataforma web www.donaveu1325.cat on posem a disposició un conjunt de continguts amb els que volem donar visibilitat i posar en valor el rol de les dones en els conflictes armats i conscienciar de l’impacte que les guerres generen en les dones, les nenes i els infants. La plataforma inclou testimonis de quatre dones defensores de drets humans amb experiència en conflictes armats i amb processos de construcció de pau: Bakira Hasecic, de Bòsnia i Herzegovina; Caddy Adzuba, de la República Democràtica del Congo; Luz Méndez Gutiérrez, de Guatemala; i María Eugenia Cruz, de Colòmbia.

La campanya #DONAVEU1325 té la voluntat d’incentivar el debat sobre la situació actual de les dones en situacions de conflictes armats i implicar la ciutadania en la difusió de la 1325, a través de les xarxes socials, per continuar progressant en el camí de la igualtat i la justícia.

Mes info a www.donaveu1325.cat