dilluns, 11 de juliol del 2016

CineMigrante Barcelona 2016

La 3 ° Edició de la Mostra Internacional de CineMigrante Barcelona, ​​cinema per la diversitat cultural, migració i drets humans es realitzarà en aquesta ciutat del dimarts 12 de juliol al diumenge 17 de juliol 2016, amb entrada gratuïta. A les projeccions es sumen quatre trobades o jornades de debat, dues exposicions fotogràfiques, intervencions urbanes i dos tallers sobre defensa de drets de les persones migrants. Programació a www.cinemigrante.org

Durant una setmana CineMigrante porta a la ciutat de Barcelona un espai de difusió de cinematografia internacional d'alta qualitat, a partir de la qual es pretén potenciar l'acció expressiva que brinda el cinema i convidar a la reflexió, el debat i l'intercanvi sobre la mobilitat humana i els drets humans de les persones migrants.


Les seves projeccions se succeiran al llarg de 6 dies a les seus i espais públics comptant amb una programació de més de 40 pel·lícules dels 5 continents. Així mateix es realitzarà la secció cinematogràfica especial "Nits Estranyes". I se suma a la seva programació central la secció temàtica "Cossos que importen", conformada per 3 llargmetratges i 3 curtmetratges presenciats per l'artista i investigadora gallega María Ruido.


Es destaca la presència del director Joris Lachaise (França) qui presentarà les seves pel·lícules i respondrà a preguntes del públic en algunes projeccions especials a l'aire lliure, a més de participar en la transmissió en directe de Ràdio Nikosia. Així mateix comptarem amb la presència de Gianluca De Serio (Itàlia) dins de la secció especial que es realitzarà a l'Institut de Cultura italiana de Barcelona.En el marc de les activitats destacades, CineMigrante realitzarà aquest any al costat del 'Observatori DESC' dos tallers titulats 'Més enllà del sistema judicial. L'experiència de reparació a través de "Transformar el dolor en Justícia" i "Violacions dels drets humà i dificultats d'accés a la justícia a la frontera sud" a càrrec d'Helena Maleno Garzón, José Luis Rodríguez Candela i Andrés García Berrio, en on entre altres temes s'analitzarà la construcció de ciutadania migrant a través del treball amb les víctimes i els familiars. Es presentarà el cas de Tarajal i es tractaran les accions judicials que es duen a terme a la tanca de Melilla i l'ús de tribunals de drets humans, com el TEDH.


Com tots els anys, CineMigrante acompanya la seva proposta cinematogràfica amb espais de reflexió, debat, i visibilització de la vulneració de drets de les persones migrants. Per això es realitzaran 4 taules, abastant temes tan diversos com: POSSIBLES ESTRATÈGIES I QÜESTIONAMENTS PER A UNA DESCOLONITZACIÓ EN SALUT MENTAL; NECROPOLÍTICA I DESAPARICIONS AL MEDITERRANI. MOVIMENTS DE RESISTÈNCIES I LLUITA A L'OBLIT; LA COLONIAITAT A L'ESPAI PÚBLIC I LES RELACIONS DE PODER A LA CIUTAT NEOLIBERAL EUROPEA; IDENTITATS INTERSECTADES: MÚLTIPLES, HERETADES, TRANSFRONTERERES I ENCARNADES. Així mateix es presentarà el 'INFORME DE DENÚNCIA SOBRE LA SITUACIONS DELS MENORS ESTRANGERS NO ACOMPANYATS A MELILLA', gràcies a la col·laboració de l'Associació Harraga de Melilla.
Finalment cal destacar la presència de dues exposicions fotogràfiques d'Agnes Essonti, artista visual afro espanyola, i del Col·lectiu N.I.E. [Nòmades insubmises de les ex-colònies].
El festival està organitzat en col·laboració amb la Fundació Guné i l'Observatori DESC, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Centre Cívic Pati Llimona, Casal del Barri del Pou de la Figuera, Centre Civic Drassanes, Centre de Cultura Italiana i Moritz.
Les funcions i activitats especials es realitzaran en el CC Pati Llimona, Cinema Girona, Casal de Barri Pou de la Figuera, plaça Felip Neri, Institut Italià de Cultura i Plaça dels Àngels al barri del Raval.
Totes les projeccions que formen part de la programació, les conferències, taules de debat i trobades tindran entrada lliure i gratuïta.