dilluns, 4 de febrer del 2013

Tallers sobre dona, immigració i art a la Fundació Antoni Tàpies

Durant el més de Gener, 'La dona teixint Cultures' ha participat a l'espai de tallers, que fa part de l'arxiu itinerant de videoperfomance  re.act.feminism que ha portat a Barcelona la Fundació Antoni Tàpies. 
Amb l'elaboració de tres tallers, realitzats el 17 i 31 de gener es va aconseguir la participació de dones nascudes al Marroc, Paquistàn, Bulgària, l'India, Llatinoamèrica i diverses regions d'Espanya que ara vieun a Catalunya.

Amb el visionat del videoperfomance Me series (1997- 2008) de Ghaze, artista iranià radicada a França, en el qual s'ensenya a l'artista intentant dur a terme diferents labors rutinàries o esportives, vestida amb un chador, vestimenta utilitzada  per algunes dones practicants de l'Islam. 'Ghazel representa aquestes actuacions com a autoretrats, en els quals s'usa la ironia per descriure's a si mateixa com una persona absurdament dividida entre dues cultures'.
La reflexió dels grups participants va ser variada.  Per exemple el primer grup va coincidir amb la mirada critica de l'artista, sobre l'incomoditat de portar chador i com això impedia el seu desenvolupament i el tercer grup va interpretar el vídeo com la capacitat que tenien les dones vestides amb chador, de fer qualsevol acció.  Però, no nomes es va parlar de art i de vestimenta. També es va parlar de la convivència i la cohesió social en la que viuen aquestes dones.  Les primeres van coincidir en la positivitat que portava a les seves vides como dones, viure en una ciutat com Barcelona, on no han patit discriminació i on viuen un canvi en les seves vides como dones, més alliberades i amas de la seva vida, amb el respecte, evidentment per la seva cultura.  

El segon i tercer grup de dones van parlar obertament de discriminació   Una dona provinent de l'Europa de l'Est va parlar de com, per ser d'aquesta zona, ha patit per part de l'administració discriminació en quant la custodia  de les seves filles i fills. D'altre banda,  l'ultim grup de dones, provinents en la seva majoria del Marroc, van parlar de com van patir agressió per part de una persona gran, quan, a una de elles li van tret el mocador del cap.  Van afirmar que sobre tot, son les persones grans els qui tenen actituds de discriminació. 
Dues de les dones d'aquest grup, han incorporat el mocador a la seva vestimenta habitual fa poc, perquè des que van arribar a Barcelona, fa ja diversos anys no ho portaven. Ho fan per convenciment personal, per autoafirmació de la seva cultura, sense ser obligades pels seus marits i amb sorpresa d'ells. Això els ha costat no només mirades de retret, sinó discriminació laboral.  Aquestes i mes reflexions, han sortit d'aquestes trobades, que hem portat a terme aquest any en un ambient cultural, amb reivindicació feminista i amb la mirada positiva per fer reflexions sobre la Barcelona que volem i que hem de fer  per construir-la, entre totes, teixint cultures.

I com no, les dones van aprofitar per gaudir de l'ultima exposició de l'artista català Antoni Tàpies. Col·lecció, # 4 i aixì enriquir a aquest museu amb la seva presencia, perquè d'aquesta manera, els espais d'art com la Fundació Antoni Tàpies, es converteixen en espais vius on, per exemple, es fan debats sobre obres que es van fer fa anys i que encara continuen vigents.